Obrázek k článku VIDEO: The Hives milují béčkové horory. Po jedenácti letech se vrací jako démoni
| Jarda Konáš | Foto: Bisse Bengtsson

VIDEO: The Hives milují béčkové horory. Po jedenácti letech se vrací jako démoni

Švédská rocková pětice po dlouhých jedenácti letech vydává novou studiovku. Fanoušci můžou zůstat v klidu, podle prvního singlu to budou The Hives přesně tak, jak je mají rádi.

Na začátku milénia se indie rocku nedalo vyhnout, The Strokes posunuli kytarový zvuk do polohy, která učarovala nejedné kapele i posluchačům. The Hives, objevivší se ve stejné době, přesto dokázali být sví. Stačilo jim přidat trochu toho rokenrolu jak do tvorby, tak vlastní image a díky singlům jako Hate I Say I Told You So nebo Main Offender se stali rozpoznatelnými na první dobrou. Co by za to kdejaká kapela dala!

Jejich nový singl Bogus Operandi jsou víceméně The Hives tak, jak jsme je před třiadvaceti lety poznali a jak v následujících letech bavili fanoušky. Můžeme jim vyčítat, že zní stejně? Ano, ale The Hives už asi navždy zůstanou kapelou, jejíž koncertní setlisty stojí hlavně na hitech z první dekády. Když to fanoušci chtějí, proč by experimentovali. Naopak, pokud nové skladby tu jejich indierockovou smršť protáhnou, tím pro ně lépe. A pro fanoušky taky.

Osobně ale na singlu nejvíc oceňuji videoklip. Režisér Aube Perrie už dělal klipy pro Harryho Stylese nebo Megan Thee Stalion, ale s The Hives se evidentně protnul v lásce k béčkovým až céčkovým hororům. Bogus Operandi je jedna velká pocta kultovnímu filmu The Evil Dead od Sama Raimiho. U nás je překládaný trochu kostrbatě jako Lesní duch. Tohle se opravdu povedlo. Aby si kapela natočila klip, kde půjde, jak se říká, do plnejch v parafrázi slasher klasik včetně žánrově typických triků balancujících mezi morbiditou a humorem, to se jen tak nevidí. Za tohle The Hives tleskám.

Bogus Operandi je pilotní singl z The Death of Randy Fitzsimmons, první studiovky kapely po jedenácti letech. Turné už je v plném proudu, nyní jsou The Hives v USA, odkud se vrátí do Evropy a 18. září přivezou nové album i známé hity do pražského Lucerna Music Baru.