Obrázek k článku VIDEO: Adele se posilnila vínem i zkušenostmi. V novém klipu pluje po řece života
| Michael Švarc | Foto: Columbia Records

VIDEO: Adele se posilnila vínem i zkušenostmi. V novém klipu pluje po řece života

Britská zpěvačka Adele představila třetí klip ke svému úspěšnému albu 30. Doprovází píseň I Drink Wine, a sklenička vína v něm proto nesmí chybět. Ve videu i samotném songu jde ale především o životní zkušenosti a hledání něčeho opravdového.

Zpěvačka před vydáním klipu uvedla, že šlo ve skutečnosti o první video, které se svým týmem k albu 30 natočila. A na poměry Adele je v mnoha ohledech netradiční. A to zejména svou kompozicí i použitou barevnou paletou. Someone Like You, Hello, Easy On Me, Oh My God - všechny tyhle písně dostaly v minulosti černobílý nebo sépiový vizuál. Tentokrát se však britská superstar nechává unášet po říčce, za níž září až kýčovitě narůžovělé nebe.

Z písně, která připomene klasické klavírní balady Eltona Johna a jeho dvorního textaře Bernieho Taupina, čiší nabyté životní zkušenosti, díky kterým se už Adele nepotřebuje přetvařovat a nasazovat si před okolním světem masku. Chce být jen svá a nepotřebuje se podbízet. Životní zkušenost a jistá „opotřebovanost bytím“ koneckonců prostupují celým albem 30. „Doufám, že se naučím překonávat sama sebe a přestanu se snažit být někdo jiný,“ zpívá 34letá hudebnice v refrénu.

Pro Adele je videoklip vykročením ze zajeté umělecké formy. Není tu prostor na veliká gesta ani na silný vítr, který cuchá vlasy a víří papíry s notovým zápisem. Zpěvačka oděná ve třpytivých zlatých šatech zkrátka jen proplouvá, aby na konci zjistila, že i to víno, v němž často utápí svůj žal a chmury umí být občas nepoživatelné a není lékem na všechno. Nakonec to totiž není víno, které tak nutně potřebuje, jako spíš správná a zdravá míra sebelásky a úctě k sobě samé.