Obrázek k článku Už žádné zpěvačky a zpěváci. Brit Awards ruší genderové kategorie
| Michael Švarc | Foto: Hugo Comte (Warner Music)

Už žádné zpěvačky a zpěváci. Brit Awards ruší genderové kategorie

Od příštího roku už se na Brit Awards nebudou rozdávat ceny pro nejlepšího zpěváka či zpěvačku. Organizátoři se totiž rozhodli kategorie zrušit a sloučit je do jedné, která nově ponese jednoduše název nejlepší umělec.

Po zrušení kategorií na základě pohlaví v minulosti volali například Sam Smith, jenž jsou nebinární a hovoří o sobě v množném čísle.

Svou poslední nahrávku Love Goes proto ani nezapsali do výběru k nominacím, připomíná server BBC. „Těším se na dobu, kdy budou ceny odrážet společnost, v níž dnes žijeme. Pojďme oslavovat všechny, nehledě na pohlaví, rasu, věk, sexuální orientaci a společenskou třídu,“ napsali Smith.

Organizátoři po jejich vyjádření uvedli, že se nad proměnou cen zamyslí a nyní tedy přikročili k akci. Během příštího předávacího ceremoniálu, který se má uskutečnit v únoru, už se tedy nebudou vyhlašovat mužské a ženské kategorie zvlášť, a to u britských ani mezinárodních umělců.

„Je dobré vidět, že Brits pokračují v tom, aby byly více inkluzivní a vnesly do popředí hlavně talent,“ uvedl pro BBC Ben Mawson, manažer zpěvačky Duy Lipy (na snímku), jež se letos vlivem okolností stala poslední umělkyní, která si cenu pro nejlepší britskou zpěvačku převzala.

BBC zároveň poukazuje na fakt, že kvůli sloučení kategorií ženy neutrpí. V roce 2017 totiž kategorie sloučily také MTV Video Music Awards, od té doby v nich zvítězili dvakrát muži a třikrát ženy. Vedlejší kategorie rozdělené podle pohlaví nemají už skoro 10 let ani ceny Grammy a ani tam umělkyně podle BBC nikterak nezaostávají za svými mužskými protějšky. Obě pohlaví byla v minulosti oceněna rovnoměrně.

Podle Gennara Castalda, mluvčího britské hudební organizace BPI, která ceny rozdává, je zbytečné se nerovnosti obávat. Pokud by se ukázalo, že jsou muži jakkoli zvýhodněni, poukázalo by to na problémy, s nimiž se hudební průmysl potýká, a které je třeba řešit.

„Jako odvětví se musíme k této problematice postavit a řešit ji. Zachovat si status quo v dlouhodobém horizontu nic nezmění. Ale jde o pozitivní věc, jak dosáhnout opravdové rovnosti pro ženy a umělce s jakýmkoli sociálním pozadím,“ uzavřel Castaldo.