Obrázek k článku Druhý Headliner (ne)Ponton:  Zapomělsem a Carya zahrají už v úterý 6. července
| Kay Buriánek

Druhý Headliner (ne)Ponton: Zapomělsem a Carya zahrají už v úterý 6. července

Kdo zažil první letošní Ponton překřtěný z důvodu absence lodi na (ne)Ponton, ví, že letní večery takřka nemůžete strávit lépe. Tentokrát to bude ve společnosti písničkáře Zapomělsem a projektu Carya. Těšíme se na vás.

Po čtyřech úspěšných sezónách, během nichž se Headliner pontony na Střeleckém ostrově etablovaly jako vyhledávaná letní akce v centru Prahy, se loni ze zjevných důvodů nekonaly. Letos na tradici navazujeme sérií šesti koncertů. Něco málo se změnilo, koncept zůstává. Z lodi jsme se přemístili na souš Střeleckého ostrova a hluk tentokrát vytěsní intimnější žánry. I tak se můžete těšit na nadějná a velmi invenční jména, oscilující od temného country přes lo-fi folk, podivné písničkáře, atmosférickou elektroniku a shoegaze až po laptop pop. Nenechte si ujít žádný z Headliner (ne)pontonů 2021, čeká vás nejedno překvapení. Vstup klasicky zdarma. 

6.7. 2021 – Headliner (ne)ponton #2 

Zapomělsem

Zapomělsem je stesk jesenických sudet, písničkářství kombinující folkové kořeny, výrazné poetické texty a experimentální přístup. Zapomělsem je Aleš Macenauer, který se do širšího povědomítuzemské alternativní scény zapsal debutovou deskou Gejzír z roku 2019. Druhé, aktuální album Měsíc ve váze je originální kombinací křehkého introvertního folku, autentické nostalgie a všeobjímajícího přediva jemné elektroniky. S Macenauerem na ní spolupracovali hostující muzikanti Zdeněk Jurčík (Kafka Band, Priessnitz), Lukáš Morávek (Priessnitz), Tadeáš Polák (Severní nástupiště) a Lucie Krpalová (Prune). O mix a master se postaral Ondřej Ježek (Jámor) a obal desky namaloval Jakub König (Kittchen, Zvíře jménem Podzim), takže se dá říct, že Měsíc ve váze je potomkem velmi vybrané společnosti. Poznámka kdesi, že Zapomělsem je jako vkusný derivát Sufjana Stevense a Bon Ivera zpívájící česky, je vlastně dost trefná a v kontextu skvěle funguje. 

Album Měsíc ve váze poslouchejte na Apple Music či Bandcamp.

Carya

Carya je uherskohradišťsko-brněnský projekt Martina Smělíka a Barbory Gajdošové, který osciluje mezi jemnou elektronikou, trip-hopem, dream-popem a shoegaze. Vznikl na počátku roku 2020 a debutoval singlem Serenity. Následné album Tales from Z Carya nahráli v rozmezí zimy a léta téhož roku, vyšlo na komunitním jihomoravském labelu Bughead Records a dvojice ho romanticky věnovala dceři Zoje, narozené v září 2020. Do křehkého konceptu letošních (ne)pontonů naprosto ideální spojení. 

Album Tales for Z najdete na Bandcampu.

HEADLINER (NE)PONTON # 1
6. července 2021 od 19:00 do 21:30
Střelecký ostrov pod Mostem Legií, Praha 1
VSTUP ZDARMA 
headliner.cz, FB událost zde