Obrázek k článku Stefan Motika: Kdybychom se spoléhali na stát, tak už tady Bigg Boss není
| Vojtěch Tkáč | Foto: František Ortmann, Bigg Boss

Stefan Motika: Kdybychom se spoléhali na stát, tak už tady Bigg Boss není

"Rok 2020 nám všem zmenšil ego. A to je dobře," říká v podcastu Pražská hudba hlavní produkční labelu a nakladatelství Bigg Boss. Stefan Motika vypráví Vojtěchu Tkáčovi, co koronavirová krize znamenala pro domovskou stáj PSH nebo 7krát3.

Zažít v závěru roku 2020 klubový koncert zní jako nápad z jiného vesmíru. I přesto jsem se poslední prosincový týden vydal do pražského klubu Roxy, kde mají vystoupit rapové legendy PSH. Všechno je ale jinak. Chybí tady diváci, neprodává se merchandise a u baru se nečepuje pivo. Místo toho proslulý pražský klub zaplnily dva štáby, které tady dnes večer natáčejí novoroční koncert PSH s živou kapelou.

Jedna věc ale zůstala při starém. Po place sem a tam běhá člověk s vysílačkou, za kterým se s různými dotazy obracejí úplně všichni od bedňáků přes zvukaře až po vystupující umělce. Stefan Motika je hlavní produkční labelu a nakladatelství Bigg Boss. Stará se o to, aby všechno klapalo tak, jak má, a pokud možno ještě líp. Když se vydáte na jakýkoliv event, který Bigg Boss třeba jen spoluorganizuje, rozhodně tam hyperaktivního Stéfu potkáte. Třebaže na hraně fyzického vyčerpání, tak s velkým úsměvem a entuziasmem. Až si příště pustíte album, které u pražského hiphopového labelu vyšlo, můžete si být jistí, že se na jeho zrodu Stéfa zásadně podílel. Jinými slovy je tady od toho, aby vznikaly nové nápady a věci se realizovaly včas a co nejlépe.

Foto: adamkowashere, Bigg Boss

Bigg Boss už na jaře mezi prvními zareagoval na vládní restrikce úspěšnou sérií koncertních přenosů z Lucerna Music Baru. Nyní se ale se Stéfou potkáváme v Roxy, když zrovna PSH finišují zvukovou zkoušku. Sedíme v backstagi a kvůli předkoncertnímu chaosu všude okolo to vypadá, jako kdybychom se vrátili časem do doby, kdy bylo všechno v pořádku. Ale není...

V sérii podcastů Pražská hudba s podtitulem "vize hudební krize" vám hudební časopis Headliner přináší konkrétní příběhy umělců, promotérů, provozovatelů klubů, zástupců technických profesí či producentů, kteří v roce 2020 přišli kvůli koronaviru o práci a museli se přizpůsobit nové situaci. Nemluvíme s nimi jen o problémech, kterými pražská hudební kultura v těžké době prochází. Ale taky o řešeních, abychom zjistili, jaké změny hudební scénu v nadcházejících měsících možná ještě čekají.

Seriál Pražská hudba můžete poslouchat na SpotifyApple Podcasts, Anchor.fm a v dalších podcastových službách. 

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.

Předchozí díly: