Obrázek k článku Roger Waters se brání nařčení z propagace nacismu. "Snaží se mě umlčet!"
| Petra Divoká | Foto: Live Nation

Roger Waters se brání nařčení z propagace nacismu. "Snaží se mě umlčet!"

Roger Waters znovu vzbuzuje vášně. Po berlínském koncertě čelí trestnímu vyšetřování v Německu kvůli nošení uniformy ve stylu nacistů. Hudebník označil obvinění za politicky motivované.

„Stal jsem se terčem zlomyslných útoků těch, kteří se mě snaží očernit a umlčet, protože nesouhlasí s mými politickými názory a morálními zásadami. Prvky mého vystoupení, které byly zpochybněny, jsou zcela jasným prohlášením proti fašismu, nespravedlnosti a nesnášenlivosti ve všech jejích podobách,“ uvedl Waters ve svém prohlášení na sociálních sítích. „Pokusy vykreslovat tyto prvky jako něco jiného jsou neupřímné a politicky motivované. Zobrazení duševně nepříčetného fašistického demagoga je součástí mých představení od doby, kdy Pink Floyd v roce 1980 vydali album The Wall.“

Berlínští policisté zahájili vyšetřování ohledně kostýmu, který Waters předvedl na koncertech 17. a 18. května. V Německu je zakázáno zobrazování symbolů nacistické vlády, včetně svastiky nebo znaku SS, s výjimkou vzdělávacích nebo uměleckých účelů. Mluvčí policie, Martin Halweg, uvedl, že kontext oblečení nošeného Watersem je považován za potenciálně schvalující nebo ospravedlňující nacismus, což porušuje důstojnost obětí a narušuje veřejný pořádek.

Waters se na pódiu objevil v roli postavy Pinka z rockové opery The Wall během písně In the Flesh, měl na sobě černý kožený plášť s červeným náramkem s dvěma zkříženými kladivy místo svastiky. Je třeba poznamenat, že v rockové opeře tato píseň představuje pád hlavního hrdiny do drogové halucinace, ve které si představuje sám sebe jako fiktivního fašistického diktátora, který promlouvá na neonacistickém shromáždění. Waters již dříve nosil vojenské uniformy připomínající ty nošené jinými diktátory, třeba Augusta Pinocheta.

Ve vyšetřování se berlínská policie hodlá zaměřit také na záznamy z předchozích koncertů v Německu, aby zjistila, zda došlo ke změně kostýmu. Ke kritice se přidaly také izraelské úřady. Těm vadila část show obsahující jména aktivistů zabitých úřady. Na seznamu jmen byli mimo jiné Anna Franková, židovská dívka zavražděná v nacistickém koncentračním táboře, a Shireen Abu Akleh, palestinsko-americká novinářka, která byla pravděpodobně v květnu 2022 zastřelena izraelským ostřelovačem.

Danny Danon, izraelský velvyslanec při OSN, na Twitteru napsal, že Waters srovnal oběť holocaustu Annu Frankovou s "novinářem zastřeleným v aktivní válečné zóně" a dodal: "Waters se snaží srovnávat Izrael s nacisty."

Berlínští policisté budou nadále shromažďovat důkazy po dobu přibližně tří měsíců a poté je předají státnímu zástupci, který posoudí, zda jednání Waterse může být považováno za podněcování k nenávisti.

Waters má naplánovaný koncert ve Frankfurtu v neděli, který městská rada zkusila zrušit s obviněním, že Waters je "jedním z nejznámějších antisemitů na světě". Waters, který vždy popíral obvinění z antisemitismu, učinil proti rozhodnutí právní kroky. Správní soud ve Frankfurtu v minulém měsíci potvrdil právo zpěváka na uspořádání akce, ačkoli uznal, že některé části jeho show jsou "nevkusné".

„Celý svůj život se snažím vystupovat proti autoritářství a útlaku, kdekoliv je vidím. Když jsem byl jako dítě po válce, jméno Anny Frankové se  v našem domě často zmiňovalo. Stala se pro mě trvalým připomínáním toho, co se děje, když se fašismus nechá bez dozoru. Moji rodiče bojovali proti nacistům ve druhé světové válce, přičemž můj otec zaplatil tu nejvyšší cenu. Bez ohledu na důsledky útoků proti mně budu nadále odsuzovat nespravedlnost a všechny ty, kteří ji provádějí,“ dodal ke kritice Roger Waters.