Obrázek k článku RECENZE: LP si svůj standard drží stále vysoko. Její náboženství je láska
| Michael Švarc | Foto: Ryan Jay

RECENZE: LP si svůj standard drží stále vysoko. Její náboženství je láska

Zpěvačka LP se v uplynulých letech stala jedním z největších miláčků českého publika. A nezklame ho jistě ani svou novinkou Churches. V roce 2022 ji představí i na festivalu Colours of Ostrava.

Na aktuální desce zpěvačka nahlíží na lásku z hlediska zamilovanosti i loučení. Hudebně jde o její nejbarevnější desku a zároveň je i jaksi příjemně civilní.

LP patří k těm hudebnicím, které umějí chytlavé melodie sypat z rukávu a svým autentickým projevem jim dodat ještě další rozměr. Přesto jsem měl u minulé desky Heart To Mouth trochu pocit, že jakkoli je technicky zdařilá a na první poslech v ní vše šlape, občas postrádá duši, upřímnost a to „něco“, co vás vtáhne hlouběji. Oproti tomu aktuální Churches je deska zábavná na první dobrou. A přitom je zvukově vlastně odlehčenější, méně urputná a prostší. Ne že by byla přímo ohlodaná na dost, písně jsou pořád dost košaté, ale v jádru zkrátka působí civilněji a příjemněji.

Snad je to tím, že LP ukazuje na desce více tváří. Jejím základem jsou stále pop a silná melodika okořeněná o trochu rock’n’rollu a westernového soundu, který nezapomíná doplnit občasným charakteristickým pískáním. A také příležitostnými vulgarismy, kvůli nimž je kompletně celá deska označená jako explicitní. Písně ale dohromady působí kompaktněji a více propojeně, ačkoli samozřejmě nejedou všechny v jedné linii a náladě. Některé jsou dynamičtější, jiné zase tišší.

Větší barevnost může souviset i s tím, že zpěvačka více odhaluje svůj hlasový záběr. Tentokrát ne tolik směrem nahoru, ale i v nižších a středních polohách, a deska díky tomu nepůsobí tak ukřičeně a agresivně. Je mnohem více libozvučná a příjemná na poslech, ačkoli ani o ty vypjaté výšky, které jsou pro LP typické, nejsou posluchači ochuzeni.

Deska je o lásce; v titulní písni LP zpívá, že nevěří v náboženství, a že jejím jediným náboženstvím je právě láska a její milovaná osoba, jíž je skladba adresovaná. Navzdory tomu, že to zní poměrně pateticky, se album patosu vyhýbá. Nezabředává do lítostivých ani přehnaně dramatických poloh, ve svém jádru stále především baví. Pár uzívanějších, nedynamických, kolotočářských, zkrátka slabších okamžiků se na nahrávce najde, ale jinak se LP daří dobře držet pozornost.

Churches je deska, kde LP čerpá ze svého typického soundu, ale šperkuje ho, posouvá a není v tom přehnaně doslovná. Nechává si prostor na různé odchylky a odbočky, ale stále si při tom drží svůj standard, který už se svou průlomovou deskou Lost On You nastavila relativně vysoko.

LP – Churches

Hodnocení: 78 %