Obrázek k článku Queenie: Nadávky do šašků i slzy štěstí. 17 let v kůži Freddieho Mercuryho
| Honza Vedral | Foto: Queenie Press

Queenie: Nadávky do šašků i slzy štěstí. 17 let v kůži Freddieho Mercuryho

Mají se revivaly a tribute bandy brát vážně? Netradičním hostem Honzy Vedrala v podcastu Headliner CZ byl tentokrát Michael Kluch, frontman kapely Queenie, která letos odehraje dva velké halové koncerty 18. a 19. května v pražské O2 aréně.

Jaké to je prožít sedmnáct let v kůži Freddieho Mercuryho? "Vždycky jsme se snažili dělat jinak, než ostatní podobné kapely. Začali jsme v roce 2005 a byli jsme na stejné úrovni jako řada ostatních tribute bandů. Možná jsme na tom byli i hůř, protože oni měli náskok," vypráví Kluch.

Banka nebo muzika

"My jsme si ale řekli, že nechceme pořád dokola hrát jenom We Will Rock You a I Want to Break Free. Chtěli jsme hrát  i věci, které byly pro publikum nevšední. A tak jsme třeba udělali půlku alba Hot Space a mysleli si, jak jsme skvělí a co všechno fanouškům nenabídneme..." popisuje cestu k jedné ze světově nejúspěšnějších koncertních show na motivy Queen a vysvětluje, co se na ní naučili.

"Řekl bych, že dneska už škatulku tribute překračujeme. Říkáme tomu koncertní divadlo. Všichni jsme v rolích, všichni jsme na jevišti, musíme být dobří hudebníci, protože ta muzika není jednoduchá. A i když ta hudba není autorská v tom smyslu, že bychom tvořili vlastní muziku, ale protože se snažíme posouvat hranice žánru tribute, tak v tom satisfakci cítíme," vysvětluje Kluch, který ještě v roce 2011 pracoval jako úvěrový specialista v bance. "Ucházel jsem se o místo ředitele pobočky. Řekl jsem si: Když mě vezmou, budu dělat ředitele v bance. A když ne, tak se zkusím naplno věnovat kapele. Nevzali mě a utvořili tak moji historii," vypráví o začátcích kapely, která se svou show sklízí úspěch po celém světě.

Ty šašku...

A jak se dívá na různorodé reakce, které i díky svému pěstěnému kníru vzbuzuje, i když si jde třeba jen koupit rohlíky? "Spousta lidí mi řekne: Ty šašku, na co si to hraješ. A já si na to odpovídám: Já si na nic nehraju, já hraju toho Mercuryho hraju. A jestli se vám to nelíbí, tak na to přeci chodit nemusíte," říká Kluch. "Jenže pak za vámi přijdou lidi, kteří se rozbrečí, když se s nimi vyfotíte. Freddie Mercury byl nesmírně charismatický a mají s ním podivné spojení, které vzniká mezi jevištěm a hledištěm a kterému sám moc nerozumím. Tím, že se do Mercuryho stylizuji dávám některým lidem naději, že se ho můžou alespoň trochu dotknout. Já si to na zeď nepověsím, ale těším mě, že i tímhle způsobem můžu někomu zpříjemnit den nebo týden." 

Vlastní tvorba

Jak vlastně frontman Queenie bere svou stylizaci do Freddie Mercury? "Jsem v té roli začal přes sedmnácti lety a možná v ní i skončím. I když si pořád myslím, že životnost role je menší než životnost zpěváka Michaela Klucha zpěváka," odpovídá. Označení "český Mercury" odmítá. "Je to tak zavádějící. Představím si někoho tak nadaného a úspěšného jako byl on. I s celosvětovým přesahem, což já ve vší skromnosti nejsem. Přijde mi, že kdo si přilepí knír a vezme žlutou bundu, by mohl být český Freddie Mercury. Nejsem jediný, koho tak média častovala. Ale myslím si, že ani jeden z nás si takové označení nezaslouží," vypráví. Možná i protože v šuplíku má pořád schované vlastní písničky...

Queen mají procenta

Co obnáší dělat tribute band na světové úrovni? Co se chystá v Mexiku? A co nabídnou koncerty 18. a 19. května v O2 aréně? A jak se na činnost Queenie tváří samotná kapela Queen? "Jsme v kontaktu s jejich právním oddělením a všechno děláme legálně. Na koncerty jsme je zvali, přišlo mi to jako slušnost," říká Kluch, který se na úspěch i kapelu umí dívat racionálně. Je připravený, že role Freddieho pro něj jednou skončí? "Stoprocentně. A nerad bych ten moment, kdy nebudu dobře vypadat na pódiu, nebo to nezazpívám, prošvihl," odpovídá věcně. Ostatně, podle úspěchu a ohlasu, kterou koncertní show Queenie zatím má u nás i ve světě, se nezdá, že by k tomu mělo dojít v blízké budoucnosti.