Obrázek k článku Justin Bieber nebyl na Szigetu v pohodě. Festival oslňují jiní, Lenny končila euforií
| Kristina Kratochvilová | Foto: Jonáš Hájek

Justin Bieber nebyl na Szigetu v pohodě. Festival oslňují jiní, Lenny končila euforií

Davem plachtí vlajky Brazílie, Španělska, Česka, Velké Británie a Austrálie, na hlavním pódiu se střídají Dua Lipa, Kings of Leon a Justin Bieber a maďarský hudební festival Sziget, který je právě v polovině svého trvání, dokazuje, že právoplatně patří k nejoblíbenějším a největším festivalům v Evropě.

Sziget je jedním z těch, kde si ozkoušíte svou selektivní paměť - ve středu, první den festivalu, přicházíme k branám festivalu, před kterými stojí tisíce nervózně čekajících návštěvníků. Odbavování jde pomalu, máme pocit, že ve frontě stojíme celou věčnost a batohy nám postupně těžknou na zádech. Nervózně kontrolujeme hodinky, protože za hodinu a půl začínají RÜFÜS DU SOL. Moji osobní headlineři festivalu. Za hodinu a čtvrt. Za hodinu... Čas utíká a my si pomalu začínáme uvědomovat, že vzhledem k obrovské rozloze areálu, ve kterém nám zabere další půlhodinu dostat se do našeho kempu, začátek koncertu rozhodně nemůžeme stihnout. Konečně dostáváme festivalové náramky na zápěstí a jako mávnutím kouzelného proutku je vše zapomenuto - necháváme všechny starosti za branami, kterými jsme právě prošli a instantně prožíváme euforické festivalové opojení.

Probíháme areálem, který je obsypaný již zaprášenými stany a dobíháme do superstar kempu, který je kousek od hlavní stage. Na Szigetu se kempuje jinak, než jak jsme zvyklí z českých a slovenských festivalů. S vícedenní vstupenkou můžete stanovat téměř kde chcete. Sice to zní jako bizár, ale skutečně můžete stan postavit pár metrů od kteréhokoliv pódia, pokud to zrovna není přímo v místech, odkud davy pozorují jednotlivé koncerty. Po šesti letech návštěv Szigetu ale mohu jedině doporučit připlatit si za jeden z placených kempů, ve kterých budete mít šanci se alespoň trochu vyspat a hlavně se umýt bez čekání v nekončící frontě. To vám na týdenním festivalu rozhodně přijde vhod.

Den první: Důležité je, vedle koho stojíte

Konečně přicházíme na RÜFÜS DU SOL, kteří se v sobotu také představí v pražském Forum Karlín. Desítky tisíc návštěvníků společně zpívají You Were Right a my máme pocit, jako by dvouleté odloučení s festivalem trvalo jen den a jako kdyby od poslední návštěvy vlastně ani žádný čas neuběhl. Euforie, nadšení a láska nakažlivě čiší ze všech okolo nás. Na Szigetu se za týden protočí stovky tisíc návštěvníků a na festivalu této kapacity, pokud se opravdu nesnažíte protlačit se dopředu k pódiu, headlinery uvidíte jen z obrazovky. Skupinka, vedle které stojíme, spolu s námi zpívá každé slovo a i když jsme kvůli pozdnímu příchodu ještě nestihli ani první pivo, máme pocit, že prožíváme nejlepší okamžiky našeho života. Na festivalu této velikosti mi tak přijde, že spíš než na tom, kdo stojí na hlavním pódiu, záleží na tom, kdo stojí okolo vás. Desítky až stovky pár minutových přátelství s náhodnými kolemjdoucími, se kterými vás spojuje láska k právě hrajícímu songu, vytváří zážitky na celý život.

Australští RÜFÜS DU SOL rozezpívali desetitisíce fanoušků. Foto: Sziget / Gunduz Attila

RÜFÜS DU SOL na hlavní stage střídá Dua Lipa. Svůj set otevírá hitem Physical a už během prvních momentů je jasné, že od posledního vystoupení na Szigetu v roce 2018, které záhy sama s láskou připomíná, posunula svou show na novou úroveň. Stěží by se dalo hovořit jen o koncertu, zpěv je během tohoto vystoupení stejně důležitou ingrediencí skvělého performance jako tanec, který ji byl v minulosti dosti vyčítán. Je vidět, že na sobě zapracovala a právoplatně se může pyšnit titulem jedné z nejúspěšnějších umělkyň své generace. Dav šílí a Dua Lipa hned během prvního dne předvedla jednu z nejlepších show festivalu.

Dua Lipa se od posledního vystoupení na Szigetu posunula mílovými kroky. Foto: Sziget / Gündüz Attila

Den druhý: Poklidný den s Kings of Leon

Ranní jóga infuzovaná break dancem, afričtí tanečníci na chůdách, karnevalový průvod a burlesque cirkus. Sziget není jen o hudbě, ale i o bohatém doprovodném programu. Strávit celý týden na festivalu se může zdát jako bláznovství, téměř každý, komu jsem řekla, jak dlouhý čas tu strávíme, lamentoval, že jsme se museli zbláznit a na moment jsem ten pocit měla i já sama. Na ostrově se toho však děje tolik, že by se tu člověk nemohl nudit, ani kdyby se opravdu snažil. Přesto je však třeba rozložit své síly a zvolit si předem pomalejší dny, aby byl člověk v plné síle schopný zvládnout ty programově nejnabitější.

Dan Smith z Bastille se zdál na Szigetu spokojen. Foto:  Sziget / Emil Chalhoub

Za pomalý den tak hned ze začátku volíme druhý den, ve kterém se představují britští Bastille a americká kytarovka Kings of Leon. Oproti nadcházejícím dnům, ve kterých se má představit Arctic Monkeys, Tame Impala, slowthai, Sigrid, Calvin Harris, Sevdaliza, nebo Jon Hopkins, působil program druhého dne odpočinkověji a bylo to vidět i na počtu návštěvníků, kterých bylo oproti prvnímu nabitému dni na první pohled méně.

Den třetí: Je Justin v pohodě? 

To se ale rozhodně nedá říct o dni následujícím, během kterého opakovaně problikávalo upozornění v aplikaci festivalu pro nově příchozí návštěvníky, ať kvůli frontám u vstupu přijdou co nejdříve budou moci – aby se nestalo, že jim uteče koncert jejich favorita, kvůli čekání na festivalovou pásku. V areálu je viditelně více lidí než předchozí den a mezi tisíci návštěvníků se opakovaně objevují trička s Justinem Bieberem a dva drdolky na bocích hlavy, které nosí Stromae. Oba se totiž dnes představí na hlavním pódiu.

Během pátečního odpoledne se představila na ibis Europe Stage i česká hudebnice Lenny. Na sluncem zalitém pódiu energicky roztancovala nejen české fanoušky, kteří přišli Lenny podpořit, ale i návštěvníky ze všech koutů světa s vlajkami svých států na zádech a set končil euforickým společným zpíváním refrénu singlu Lovers Do.

Belgicko-rwandský zpěvák a rapper Stromae, který se proslavil dnes již kultovním hitem Alors On Dance, sklízí větší potlesk a nadšení od přítomných fanoušků, než včerejší Bastille a Kings of Leon dohromady. Dav šílí během hitů Papaoutai a Tous Les Memes, které se staly virálními na sociální síti TikTok a zpěvák vedle skvělé performance zaujímá zábavnými vizuály, které problikávají za ním. Prostřednictvím vizuálu dav naučí nový tanec, který je vidět průřezem zbytku večera i na dalších koncertech. Svůj set uzavírá již zmiňovaným hitem Alors On Dance, který návštěvníkům naservíroval ve třech různých zněních.

Stromae sklidil obrovský potlesk. Foto: Sziget /  Gündüz Attila

Ze Stromaeho se dav částečně přesouvá do vedlejšího stanu, ve kterém se představuje britský rapper slowthai, který předvedl jedno z nejlepších vystoupení letošního slovenského festivalu Pohoda. Zajímalo mě, jestli si udrží kvalitu show i před výrazně větším publikem a mohu potvrdit, že titul jednoho z nejlepších umělců festivalu si odnáší i ze Szigetu.

Těsně před koncem koncertu se pomalu začala část publika přesouvat zpátky k hlavní stage, na které měl v tu chvíli za čtvrt hodiny začínat Justin Bieber. Ten však k překvapení všech příchozích začal hrát o čtvrt hodiny dříve, než měl. Zmatené fanynky, které myslely, že mají ještě dostatek času si před začátkem koncertu odskočit, panicky utíkaly zpět k pódiu. Bieber aktuálně jede turné s názvem Justice, během kterého chce dle vlastních slov šířit lásku a mír mezi osobami všech barev a genderů a chce být součástí změny, která přinese spravedlivější zítřky všem. Od toho se odvozuje i jméno celého turné. Justice v překladu znamená spravedlnost.

Koncert měl čtyři části, po každé z nichž Justin vždy na pár minut zmizel v backstage. Aktuální hity prostřídával se svými nejstaršími, jako jsou Baby a Boyfriend. S každým dalším nostalgickým hitem se přímo úměrně zvyšovalo nadšení davu, zároveň ale byla mezi posluchači často slyšet otázka „Is Justin okay?“. Na monumentálních třech obrazovkách, na kterých bylo promítáno dění na stage, totiž Bieber v pořádku rozhodně nevypadal. V polonahém outfitu vypadal sice skvěle a spolu se svými tanečníky předváděl nejrůznější naučené kreace. S většinu koncertu zavřenýma očima a kolikrát zmateným pohledem však vypadal duchem nepřítomný a kolikrát působil, že spíš jen roboticky opakuje nadrilované pohyby. Matoucí bylo i to, že několikrát jako kdyby zapomněl, že má před ústy držet mikrofon, i když z reproduktorů se jeho hlas dále ozýval. Zdá se tak, že téměř roční turné, se kterým Bieber objíždí celý svět a na kterém je bez delší přestávky až do konce března 2023, si vybírá svou daň. Zklamání řady fanoušků bylo následně vidět i u merch shopu, do kterého si po koncertu přišli pro Justinovo tričko na památku. Prodejce se všem opakovaně omlouval, že si tour manager Biebera veškerý merch odvezl ještě před koncem koncertu. Spíš než show pro diváky tak koncert Biebera místy působil jen jako další položka na to do listu, kterou si musel odškrtnou, aby mohl poslat fakturu a jít o dům dál.

Potvrdila se tak představa, že skutečně kvalitní hudební zážitky se dají očekávat spíše od o krapek menších umělců než nejvýraznějších headlinerů, kteří si jedou svou dokonale nacvičenou rutinu. Dle mého názoru byl tak skutečným hudebním headlinerem třetího dne festivalu vedle již zmiňovaného slowthaie, francouzský hudebník kombinující akustiku s elektronickou hudbou Woodkid. Perfektním závěrem pátečního večera byl set francouzského multiinstrumentalisty vystupujícího pod zkratkou FKJ. Ten se představil v na pódiu vystavěném pokojíčku a mezi jednotlivými nástroji tak přebíhal okolo velkých kytek, lampiček a pohodlných křesílek. Zasloužil se tak o dosud nejvíc atmosférický koncert první půlky festivalu. Po koncertu se ze skupinky stojící vedle nás ozývalo, že to byl jeden z nejkrásnějších a nejmilejších koncertů, které kdy viděli a pod to bych se ráda podepsala. Pocity jsem si z koncertu FKJ odnášela úplně stejné.