Obrázek k článku PREMIÉRA: B-Side Band poprvé s novým zpěvákem. Do adventní písně pozvali kytaristu Seala
| Šárka Hellerová | Foto: Tino Kratochvil

PREMIÉRA: B-Side Band poprvé s novým zpěvákem. Do adventní písně pozvali kytaristu Seala

O čtvrté adventní neděli brněnský big band vypouští do světa skladbu Sníh. Předznamenává album naplánované na podzim roku 2023, jež bude první autorskou nahrávkou B-Side Bandu, na níž se nebude podílet zpěvák Vojtěch Dyk.

Jako první do strun hrábne v zasněženém Londýně Sealův kytarista Gus Isidor, poté se kamera přesune do brněnského klubu, kde obklopen B-Side Bandem zpívá příjemně plynoucí skladbu Jiří Kalousek. Novinka je první vlaštovkou éry, v níž by bandleader Josef Buchta rád zaostřil na talenty jednotlivých členů skupiny. Plánuje vydat každý měsíc jednu píseň. Tu první, Sníh, složil baskytarista skupiny Tomáš Vunderle Koudelka a její text napsal perkusista Petr Rybíz Toman.

„Je to pro nás nová etapa, období nových výzev. V kapele se to jen hemží aranžéry, textaři a skladateli, o vynikajících zpěvácích nemluvě. Chtěli jsme udělat čistě B-Side Band album, vše z vlastních zdrojů, tak říkajíc,“ vysvětluje Josef Buchta. „Postupně ukážeme talenty z našich řad, každého člena s jeho umem považuji za nádherný unikát, jakým bývá i každá sněhová vločka.”

Britský hudebník Gus Isidor, host nové písně, je dlouholetý přítel Tomáše Koudelky, který ho seznámil s kapelou. Svůj part natočil při jedné z návštěv Brna ve studiu Petra Vavříka z Buty. Bandleader B-Side Bandu připomíná, že díky festivalu Groove Brno, který pořádá, má skupina na spolupráce se zahraničními hvězdami různých žánrů štěstí. Na pódiu už stála například po boku dvojnásobného vítěze Grammy Kurta Ellinga, s nímž jela i turné, zahrála si s vokálním ansáblem New York Voices či letos se zpěvačkou Judith Hill.

Skupina letos dokončila oslavy desetileté spolupráce s Vojtou Dykem, jež vyšly na dobu těsně před pandemií, a proto B-Side Band nestihl odehrát všechny koncerty v původně plánovaném termínu. Vrcholem letošní sezóny byl jistě koncert ve Slavkově u Brna, kde uskupení hrálo před Stingem. Připomeňte si letní rozhovor s Josefem Buchtou, v němž hovoří mimo jiné o tom, že na příští rok chystá nový repertoár. Aktuálně jsou koncerty k nové desce plánovány na začátek roku 2024.