Obrázek k článku Prahou zněla mladá hudba. Sleep Twitch jsou naděje a Foxo máchali ocasem
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

Prahou zněla mladá hudba. Sleep Twitch jsou naděje a Foxo máchali ocasem

Jako první letos na sérii letních koncertů v centru Prahy vystoupily kapely Sleep Twitch a Foxo. Ač jsou naprosto rozdílné, obě potěšily početné publikum a příjemnými koncerty zahájily sezónu.

Headliner Pontony na Střeleckém ostrově se za dobu, co je pořádáme, staly vyhledávanou letní akcí. Jak taky lépe strávit večer v centru Prahy než na čerstvém vzduchu v příjemném prostředí ostrova při západu slunce a posléze pod nebem plným hvězd s drinkem v ruce a poslechem dobré muziky, navíc se vstupem zdarma?

Čtyři roky se koncerty konaly na lodi (pontonu) zakotveném u ostrova. Po nucené přestávce v roce 2020 byly loni Pontony obnoveny, ale přemístily se na pevninu na pódium umístěné pod mostem Legií, kde se budou konat i letos. O dramaturgii se tradičně stará Kay Buriánek a pro letošní rok se zaměřil na mladé kapely, z nichž jsme řadu objevili díky rubrice Feedback.

První letošní Ponton se uskutečnil ve středu 25. května a hodně se vydařil. Počasí se po dopoledním dešti umoudřilo a přišlo hodně lidí, které pobavily dvě velmi zajímavé kapely.

Jako první zahrála skupina Sleep Twitch, kterou jsme v únorovém čísle zařadili mezi 50 nadějí tuzemské hudby pro rok 2022. V úsporném nástrojovém obsazení kytara, basa a bicí hrají zajímavou kytarovou muziku postavenou na výrazných basových linkách, které zaplňují prostor pod zajímavě pojatou kytarou a sporadickým zpěvem, a na výborném zvuku všech tří nástrojů. Vystoupení na Pontonu byl jejich teprve druhý koncert. Byl jsem i na tom prvním, který odehráli na konci dubna v pražském Kaštanu a tehdy jsem o nich napsal: „Je to fakt dobrý. Pánové vědí, co chtějí hrát a hrají to dobře. Budou-li na sobě dál pracovat, mohou se stát klubovou senzací.“ A jako by mě vyslyšeli, protože jejich koncert na Pontonu byl ještě lepší než v Kaštanu, pánové na sobě tedy pracují a očividně se snaží dosáhnout toho, co jsem jim prorokoval.

Po Sleep Twitch opanovala pódium šestičlenná partička Foxo, která předvedla muziku z úplně jiného soudku, kterou jsme objevili díky rubrice Feedback, do které se neostýchali zaslat svoji nahrávku. Dany Stejskal o nich tehdy napsal „Takhle má, dle mého názoru, znít adept na nominaci v Andělech v kategorii alternativa“. Hrají muziku označovanou jako poetic foktronica, ve které za využití osobitého nástrojového obsazení, tedy kytary, basy, houslí, violoncella, ukulele a perkusí míchají současný folk s barevnými elektronickými spodky a rockovým cítěním. A to vše s důrazem na české texty. Zahráli na poslech jednoduché, přesto však hudebně hodně pestré, zábavné písničky a zejména energickým projevem zpěváka, který zaujal i na pásku připnutým plyšovým ocasem, který se vlnil v rytmu, dokázali návštěvníky příjemně pobavit.

Z prvního Pontonu roku se opět vyklubala příjemná akce s pohodovou atmosférou, která nám připomněla, proč tyhle akce děláme. Že jde o skvěle strávené večery, se přijďte přesvědčit třeba hned na ten další. 

Již 7. června navážeme Headliner Pontonem #2, na kterém vystoupí dream popový projekt Fourtuna a atmosférická kouzelnice Ima Teva.