Obrázek k článku Oto Klempíř: Danuše, hobluj! Hudební bitva prezidentských kandidátu
| boi | Foto: Digitální archiv Oty Klempíře

Oto Klempíř: Danuše, hobluj! Hudební bitva prezidentských kandidátu

Improvizovaná hudebně politická podcastová revue Oto Klempíře a Honzy Vedrala na téma stavu české populární hudby, která začala vánoční pohodou, aby vyvrcholila nikým nevypsanou soutěží Headliner hledá soundtrack pro prezidentské kandidáty. 

Začalo to možná jako podcast, který hledá téma, ale skončilo to na Hradě.

Na úvod dostal Oto Klempíř "jakjemožňáka". Nové album J.A.R. nazvané Jezus Kristus Neexistus totiž před rokem a půl v podcastu Headliner CZ sliboval už na letošní prosinec. 

Teď to vypadá, že poslechnout si ho budeme moc až v květnu 2023. "Eskalace Dobra proti chystané desce J.A.R. zní jako dorostenecká kapela," vnadí ovšem fanoušky. A přidává drobnou stížnost na své spoluhráče: "Nemůžu dát JAR píseň o tom, že sraní je nejlepší a já nejchytřejší a nejhezčí." V kontextu témat současné české poezie se to zdá být jako čirá nespravedlnost.

Bez sněhu nejsou vánoce

Další na řadu přišly současné české vánoční písně a textařské práce. "Vánoční píseň je nejtěžší disciplína na světě už od dob Mariah Carey, kdy kapal sirup sladký tak, že se před ním lidé schovávali," konstatuje Klempa. "Falešný ladovský vnímání vánoc je už tak chtěný, že mi to přináší osobní utrpení," zmiňuje při poslechu vybraných kusů. "Ale chápu to. Připomíná mi to české detektivní seriály, kde čeští herci hrají policajty a mluví tam takovým způsobem, že skuteční policajti jim nerozumí."

Zároveň coby autor doznává, že bez sněhu se vánoční píseň píše stěží. "Vánoční písně jsou tak otravný, že to nejde vydržet. A přesto je lidi stále vyžadují. Sedíš u toho hoďku a půl a napadaj tě ty sněhy," popisuje utrpení posluchačů i autorů. 

"V devadesátých letech jsem měl napsat vánoční píseň Danovi Bártovi. Tak jsem mu dal text: "Táta mi říkal, buď svůj a hrej." A on, že tam žádnýho tátu nechce. Vzal si text od Ivana Hlase a já se strašně urazil," popisuje Klempa další zkušenosti s vytvářením adventní pohody a řeč se svádí na texty českých populárních písní obecně. "Chci, aby mě někdo obšťastnil nějakým objevem, který nebude jenom slovní hříčka."

Prezidentský soundtrack

A po zhodnocení české populární hudby a českého fotbalu samozřejmě muselo dojít i na politiku. "Když někdo řekne politický marketér, mám chuť zavraždit ho mikrofonem. odvolej to!" zahajuje Klempa nikým nevypsanou soutěž: Headliner hledá soundtrack pro prezidentské kandidáty. 

V té došlo na řadu zásadních myšlenek. Například: "Generál by mohl lidem nabízet v písni poslední kulku zdarma." Nebo: "Žánr, který reprezentuje Středulovu roli, by měl být kdysi slavný, ale dnes už trochu umírá." Případě: "Babiš to je takovej metalovej jazz."

Tak schválně, komu asi připadl Brutus?