Obrázek k článku Obtěžuje exmanželku a šíří rasismus.  Zrušte Kanyeho Westa, žádá petice
| Michael Švarc | Foto: Universal Music

Obtěžuje exmanželku a šíří rasismus. Zrušte Kanyeho Westa, žádá petice

Rapper Kanye West aktivně rozšiřuje řady svých odpůrců. Kvůli nedávnému příspěvku na Instagramu, kde se rasisticky vyjadřoval o moderátorovi Trevoru Noahovi, si na sociální síti vysloužil jednodenní ban. Nyní tisíce lidí v petici požadují jeho stažení z programu festivalu Coachella.

Moderátor Westa rozezlil tím, že se nelichotivě vyjadřoval k jeho chování vůči bývalé manželce Kim Kardashian. „To, čím si prochází, je hrozné. Jedna z nejmocnějších a nejbohatších žen nedokáže zabránit svému ex v posílání zpráv, pronásledování a obtěžování,“ připomíná server Guardian Noahova slova.

West, který vystupuje už jen pod jménem Ye, to okomentoval slovy „Koon baya my lord“, což měla být narážka na osoby černé pleti, které odmítají či podrývají svůj etnický původ. A právě za tuto poznámku společnost Meta, která Instagram provozuje, rapperův účet na 24 hodin zablokovala.

V návaznosti nejen na tento incident, ale i další Westovy prohřešky, vznikla na platformě change.org ve čtvrtek 17. března petice, která požaduje rapperovo stažení z programu festivalu Coachella, kde má být jednou z hlavních hvězd.

„Sledovali jsme, jak Kanye obtěžuje, manipuluje a ubližuje Kim a další více než rok. Zdá se, že se mu nikdo nedokáže postavit, a ti kteří tu odvahu mají, se ocitnout pod jeho palbou. Nedávno dokonce vyhrožoval fyzickým ublížením. Je neuvěřitelné, že tohle může svobodně dělat,“ píše se v petici, která měla v pondělí po poledni už takřka 25 tisíc podpisů.

„Coachella (a další značky, které s Westem nadále spolupracují) by se za sebe měla stydět a neměla by mu poskytovat prostor,“ píše se dále ve vyjádření.

Současně na stejné platformě vznikla také petice, která žádá, aby festival Westa z programu neodstranil. V ní se píše, že je rapper obětí útoků fanoušků jeho exmanželky. Žádost však v době vzniku tohoto textu nasbírala pouze 13 podpisů.