Obrázek k článku Dámská jízda v Eurovizi. O postup soutěží Markéta Irglová, Maella i Pam Rabbit
| Petra Divoká | Foto: Will Pavli

Dámská jízda v Eurovizi. O postup soutěží Markéta Irglová, Maella i Pam Rabbit

Z rekordních sto sedmdesáti písní vybrala Česká televize pět, mezi kterými bude zvolen národní zástupce pro Eurovizi 2023. Jestli se letošního finále zúčastní Markéta Irglová, Maella, Pam Rabbit, Rodan či skupina Vesna, se bude rozhodovat od 30. ledna.

V přímém přenosu ze studia na Kavčích horách, který bude k vidění na oficiálním YouTube kanálu soutěže i iVysílání České televize, vystoupí všech pět semifinalistů. Diváci pak budou moci hlasovat do 6. února. Vítěze čeká cesta do Liverpoolu, kde se v květnu Eurovize koná. Velká Británie hostí letošní ročník místo Ukrajiny, která se stala loňským vítězem, avšak z důvodu Ruskem rozpoutané války aktuálně hudební soutěž přivítat nemůže.

Do národního kola se poprvé přihlásila Markéta Irglová, která v roce 2008 spolu s irským hudebníkem Glenem Hansardem získala Oscara za nejlepší originální píseň. Tou byla skladba Falling Slowly z filmu Once, ve kterém oba hráli. Irglová, která se svou rodinou žije na Islandu, ale do Česka se pravidelně vrací, loni vydala své třetí album nazvané Lila. „Na třetí desce jsem dosáhla hluboké kreativní volnosti. Všimla jsem si také, že hodně těch písniček v sobě má popový element, což mě samotnou dost překvapilo,“ prozradila v rozhovoru pro Headliner. „Nejsou to písničky, které by se daly stoprocentně zařadit do popu, ale často se na konci objeví chytlavé opakující se melodie, jež se jednoduše zpívají.“

Dalším adeptem na zastupování Česka v letošní Eurovizi je dívčí kapela Vesna. V roce 2018 vydala skupina v čele s textařkou a zpěvačkou Patricií Fuxovou své první album Pátá bohyně a od té doby obohacuje českou scénu svým moderním popem s prvky folkloru. Před čtyřmi lety byla Vesna nominována na Ceny Anděl v kategorii Objev. Připomeňte si začátky této kapely v dobovém rozhovoru.  

Mladistvou energii soutěži může vdechnout Pam Rabbit, jež před rokem debutovala EP s názvem Mom, I’m Lost! Pam Rabbit, vlastním jménem Pamela Narimanian, je zpěvačka, skladatelka a textařka, jež má s Eurovizí již své zkušenosti. V roce 2018 zde vystoupila jako vokalistka Mikolase Josefa. Dvakrát se již také pokusila národním kolem probojovat sólově. 

Sám mezi ženami se ocitl hudebník Rodan. V polovině loňského roku vydal své první album Glasses Off, o němž jsme v rubrice Čerstvé (z)boží psali jako o jednom z aktuálně nejzajímavějších debutů. Deset podmanivě a intimně znějících autorských písniček Rodana Tuky produkoval Jan Čechtický. Balancují mezi současným popem a indie folkem.

Pětici uzavírá talentovaná autorka, zpěvačka a producentka Maella. Žije nyní v Londýně, ale zúčastňuje se i dění na české scéně, například jako součást zdejších Songwriting campů. Hudebnice, jejíž fotografie se díky Spotify playlistu Equal objevila na newyorském Time Square, letošní rok zahájila vydáním EP Slow Burn, na němž představuje svůj atmosférický a taneční svět. Více o něm hovořila v lednovém rozhovoru pro Headliner.

„Jsem hrdý na to, jak se na naší hudební scéně značka Eurovize rozrostla, stává se nesmírně zajímavou a atraktivní. Letos se nám dostalo ohromující odezvy od tuzemského hudebního průmyslu, protože nám přišlo více než sto sedmdesát písní, většinou od českých autorů. A všechny s českými zpěváky,” komentuje rozjezd letošního eurovizního dění  šéf české delegace Kryštof Šámal.