Obrázek k článku Díky písničkám se stal z Marien nenápadný fenomén české folkové scény
| Daniel Mohr | Foto: Ivan Krejza

Díky písničkám se stal z Marien nenápadný fenomén české folkové scény

Zvuky akustických kytar, foukací harmoniky, sborového, pětihlasého zpěvu, ale také i čisté hudební radosti a láska k muzice v podání pardubických Marien se již 20. prosince rozezní v pražském divadle Gong.

Pro leckoho se to může zdát překvapivé, ale na koncert pardubických Marien, jednoznačné jedničky mladé folkové scény, leckdy není tak jednoduché se dostat. Všechny tři prosincové koncerty, které kapela na podzim oznámila, byly během chvilky vyprodané. 

Co však ještě více překvapí je fakt, že je Marien neprofesionálním seskupením, kteří si pro zábavu brnkají po práci a jen tak pro radost natočí tři vynikající desky, které se po právu řadí mezi to nejlepší, co v tomto žánru vzniklo. Na pódiu tak můžete potkat mimo jiné rozhlasového tvůrce, sociální pracovnici, vysokoškolského profesora, městského policistu nebo laboranta.

Marien také patří mezi ty kapely, které znějí naživo ještě lépe než ve studiu, zejména díky výbornému zpěvu, který je devízou skoro všech členů kapely, ale také i výbornému zvuku, díky kterému je slyšet i ten nejmenší detail. Předchozí deska Marien se datuje do doby před dvěma lety, z toho tedy vyplývá, že se návštěvníci mohou zřejmě těšit i na nové skladby.

Právě u Marien však existuje před každým koncertem i malá obava z toho, zda budou všichni členové moci v daný den odehrát koncert v kompletním složení. Přeci jen, práce a děti si nevybírají. Třeba na pravidelném výročním koncertu,který se koná každoročně v Pardubicích, se kapela musela díky okolnostem obejít bez harmonikáře a bratra frontmana Víti Troníčka, Honzy a bez kytaristy Michala Patáka.

„Teď aktuálně například Karolina (Böhmová) nemůže kvůli miminku absolvovat všechny koncerty. To nevadí, máme repertoár dostatečně široký a postavíme koncert z jiných písní. Přijde mi, že to i fanoušci chápou více, než kdybychom brali nějaký záskok a oni si museli zvykat na nějakou novou tvář nebo barvu hlasu. Prostě počkáme, až to zase naplno půjde. To je výhoda neprofesionálních kapel. Nemusíme nic. I díky takovémuto přístupu se sestava Marien za dobu existence měnila minimálně a i bývalí členové se občas objevují s námi na pódiu...“ vysvětluje v obsáhlém rozhovoru, který vyjde v lednovém čísle časopisu, frontman Víťa Troníček.

Uvidíme, zda práce i rodinné povinnosti dovolí, aby na předvánočních koncertech bylo přítomno kompletní složení Marien a diváci si mohli užít výjimečný hudební zážitek naplno.