Obrázek k článku Kostelní zahrada ožívá festivalem Habrovka. S Korben Dallas, Mutanty i dinosaury
| Šárka Hellerová | Foto: Lousy Auber

Kostelní zahrada ožívá festivalem Habrovka. S Korben Dallas, Mutanty i dinosaury

Festival Habrovka letos zahájí představení Pětkrát kolem světa. Ve dnech 2. a 3. června se ale člověku ze zahrady u kostela sv. Františka z Assisi v Praze ani do světa chtít moc nebude. Program, který propojuje téma Zakázané ovoce, nabídne hudbu, tanec i divadlo.

Habrovka minulý rok oslavila dvě dekády. S podtitulem festival bloumající veřejnosti je každoročně místem setkání a prolínání žánrů. Své místo tu mají profesionální umělci i ti začínající. Celou akci připravují dobrovolníci a stmeluje tak místní komunitu.

Program prvního dne letos vyvrcholí se slovenskou kapelou Korben Dallas, která minulý rok vydala velmi povedené album Deti rýb. Publikum se může těšit také na pozdrav ČAU ČAU ČAU od pražské kapely Mutanti hledají východisko. Brzy to bude deset let, co Jiří Konvalinka a Honza Vejražka debutovali albem Můj bůh září do mých temnot a od té doby nejen svým střeleným humorem obohacují zdejší scénu.

Další zážitky nabídnou Ridina Ahmedová a Petr Tichý s projektem HLASkontraBAS ve složení čtyř hlasů a čtyř kontrabasů, či Jan Kunze a Vladimír Jaške neboli Munroe s aktuálním albem Divoké kvítí. Kromě cesty kolem světa nabídne divadelní program loutkové představení Dinopera – Habrovka je totiž již tradičně festival, na který se chodí i s dětmi.

Zatímco v pátek se vše podstatné odehrává až v odpoledních hodinách, v sobotu zahrada kostela ožije již dopoledne, kdy budou hrát prim divadelní představení pro děti i dospělé. Například Divadlo Líšeň přijede s inscenací Paramisa, ve které se snoubí romský tradiční tanec i české lidové divadlo, spolek DIP zase vezme nejmladší návštěvníky na procházku za příběhy stromů. Koncerty v sobotu zahájí písničkář Člověk krve, jehož po loňské zkušenosti z Headliner Pontonu doporučujeme nevynechat, zaručeně vás vtáhne do svého písňového světa inspirovaného mimo jiné Posázavím. Vystoupí přímo v kostele, stejně jako pětičlenná kapela Makak akustikus, která za pomocí nástrojů jako jsou violoncello, mandolína a kytara mísí vlivy folklóru i vážné hudby. Na této scéně proběhne i závěrečný jazzový večírek se skupinou Sépie z hor.

Na hlavním pódiu v sobotu nastane víření různých žánrů. Bizzare Band je bohatý nástrojovým složením (housle, akordeon, klavír, kontrabas a další), vícehlasnými zpěvy i spojením folku, popu, šansonu, swingu či jazzu. Lze očekávat, že Dokola ticho, jak zní název jejich dosud posledního alba, rozhodně nebude. O to se postará i balkánskými rytmy ovlivněná kapela Džezvica a klezmer kapely Trombenik. Na malé venkovní scéně se návštěvníci setkají s vycházející ostravskou zpěvačkou a skladatelkou Nikou a její kapelou. Ta loni okouzlila veřejnost svým prvním albem Flesh & Soul získala Moravskoslezskou uměleckou Cenu Jantar v kategorii populární hudba. Ve spojitosti s Habrovkou ale asi nikoho nepřekvapí, že za čistý pop se její tvorba označit nedá.

Festival Habrovka se koná v zahradě ukryté stranou od městského ruchu