Obrázek k článku Glosa: Roger Waters píše „drahému“ Putinovi. Prozřel nebo kope za ruské zájmy?
| Jarda Konáš | Foto: Live Nation

Glosa: Roger Waters píše „drahému“ Putinovi. Prozřel nebo kope za ruské zájmy?

„Drahý prezidente Putine, od chvíle, kdy Rusko 24. února napadlo Ukrajinu, jsem se snažil využít mého malého vlivu k odhodlání zastavit palbu a diplomatické shodě, která by zajistila bezpečnostní potřeby Ukrajiny i Ruské federace.“ To nejsou slova vysoce postaveného politika. Tak začíná svůj otevřený dopis Roger Waters.

V poslední době rocková legenda z Pink Floyd Roger Waters tak trochu sehrával roli užitečného idiota. Boje na Ukrajině jsou snad nejčitelnější konflikt za poslední dekády, jeden stát útočí, druhý se brání, tečka.

Waters přesto veřejně vystupoval s klasickou dezinformační mlhou, že Rusko bylo vyprovokováno, že je to reakce na expanzivní politiku NATO a tak dále, a tak dále. Slyšeli jsme to stokrát a je fakt jedno, jestli to tvrdí Roger Waters nebo nějaký pisálek na Aeronetu.

Prozřel nyní Roger Waters, když se na Putina obrací se žádostí o mír? „Zaprvé, chcete vidět konec této války? Pokud si odpovíte ‚Ano, prosím‘, velmi by to zjednodušilo situaci,“ obrací se hudebník na Putina. Jenže následně dodává: „Kdybyste vystoupil a řekl: ‚Ruská federace zároveň nemá žádné další teritoriální zájmy než zabezpečit ruské občany na území Krymu, Doněcku a Luhansku‘, to by taky pomohlo.“ Aha, takže Waters je pro mír, ale v podobě Ukrajiny okousané o část jejího území, což je přece cíl ruské agrese.

Poznámku dává do souvislosti s obavou, že se Evropa bojí další expanze do Polska či Pobaltí. „Pokud něco takového fakt máte v plánu, tak běžte do prdele,“ vzkazuje ruskému prezidentovi.

Možná to fakt myslí dobře, ale bohužel zase jen sehrává tragikomickou roli v autoritářův prospěch. Waters totiž jinými slovy nabádá, aby Putin Evropu uklidnil, že si "jen" vezme z Ukrajiny tady a támhle ty oblasti a Poláky nechá být. Evropo, tak mu je dejte a máte klid, ne?

Ne, Rogere.

Pojďme to říct narovinu, takovým postojem hudebník zase kope za Putinův tým, byť možná nevědomky. Možná dokonce v dobré víře. Třeba fakt věří, že když jeden stát spolkne část druhého, zůstane už nasycen a dá klid. Trochu připomíná dobrosrdečného naivu, co spolužáky přesvědčuje, že když dají tomu šikanujícímu klukovi z vyšší třídy tatranky, zítra už jim dá pokoj. Každý jsme takového na škole měli. Jenže politika takhle nefunguje, už vůbec ne když je vyhrocená do vojenského konfliktu vedeného despotickým bláznem snícím o novodobém velkoruském impériu.

Watersovi je dobře v roli politického aktivisty, stylizuje se do ní už roky, byť jeho prohlášení nikdy nepřekročila hranici provokace. Když se teď obrátil přímo na Putina, lze mu věřit, že už se na to nemůže dál koukat a přál by si konec války. Paradoxně ale říká jenom to, co chce Putin slyšet.

Bez zajímavosti není ani to, že svůj otevřený dopis Putinovi napsal, až když muv Polsku s ostudou zrušili koncerty.