Obrázek k článku GLOSA: Dua Lipa vs. Katar – 1:0. Lidskost je důležitější než sláva a peníze
| Jarda Konáš | Foto: Hugo Comte

GLOSA: Dua Lipa vs. Katar – 1:0. Lidskost je důležitější než sláva a peníze

Anglická zpěvačka dokazuje, že lidská práva jsou pro ni důležitější než jeden z největších okamžiků kariéry.

Tak nám začalo fotbalové mistrovství světa v Kataru. Byla to velká podívaná s výpravou jak zahájení olympiády, oficiální píseň letošního turnaje zazpíval Jung Kook ze superpopulární jihokorejské skupiny BTS, zaznělo medley skladeb z předchozích turnajů a v hudebním duchu se ponese i doprovodný program po zbytek šampionátu. Pořadatelé chystají pro návštěvníky cosi jako měsíční hudební festival, na kterém vystoupí třeba Diplo, Calvin Harris, Sean Paul a další hvězdy. Řada jiných umělců se naopak proti tomuto cirkusu postavila a zatím nejhlasitěji Katar zkritizovala Dua Lipa.

Zpěvačka podle spekulací britských médií dostala nabídku vystoupit na slavnostním zahájení. To je opravdu velká příležitost, protože se bez přehánění dívala skoro celá planeta. V kariéře umělce bychom těžko našli moment, kdy může v tak krátkém čase oslovit několik miliard lidí. A není divu, že po takové příležitosti by kdekdo skočil.

Dreamers, hymna letošního mistrovství v podání Jung Kooka z BTS zazněla na zahajovacím ceremoniálu mistrovství

Dua Lipa ovšem řekla ne. Pozvání odmítla a prohlásila, že se nehodlá účastnit slavnosti v zemi, kde se porušují lidská práva. „Objevuje se teď hodně spekulací, že vystoupím na zahajovacím ceremoniálu mistrovství světa v Kataru. Nevystoupím a ani jsem o tom s nikým nejednala. Anglii budu fandit z dálky. Těším se, že navštívím Katar, až dostojí svým slibům ohledně respektování lidských práv, jak při získání pořadatelství slíbil,“ napsala Dua Lipa na svém Instagramu.

Řečeno fotbalovou terminologií, Dua Lipa vs. Katar – 1:0. V souvislosti s pořadatelstvím se Katar dopustil nelidského zacházení s dělníky budujícími stadiony a klade se mu za vinu tisíce jejich úmrtí, ale problémy s lidskými právy má dlouhodobě. V zemi je například zakázána homosexualita, na což nenarážela jen Dua Lipa, ale i anglická reprezentace, která slíbila toto téma v Kataru na tiskovkách připomínat.

Samotného mistrovství, katarských vládců ani fotbalových papalášů se evidentně gesto nijak zvlášť nedotklo. Cirkus bude a basta. Bodejť by ne, z mistrovství je dobře namazaný stroj na peníze, co se jen tak nezastaví. Dua Lipa ovšem dokázala, že lidskost je pro ni důležitější než mamon a sláva. Takové gesto není nikdy málo. A je hodno následování.