Obrázek k článku Dvacátý ročník s Colours of Ostrava oslaví OneRepublic i nigerijská star Burna Boy
| Šárka Hellerová | Foto: Colours of Ostrava

Dvacátý ročník s Colours of Ostrava oslaví OneRepublic i nigerijská star Burna Boy

Závěrečnou party tečku za jubilejním ročníkem Colours of Ostrava učiní nově oznámený německý producent Purple Disco Machine, který letos získal svou první cenu Grammy. Festival se letos koná ve dnech 19. až 22. července.

„Jak jste zvyklí, čekají vás velké hvězdy jako jsou One Republic či Ellie Goulding, ale asi největší očekávání vzbuzuje jméno Burna Boy. Africký zpěvák a muzikant původem z Nigérie slavný po celém světě. Významná osobnost, která defiluje na nejrůznějších světových událostech,“ upozornila na tiskové konferenci 18. května ředitelka festivalu Zlata Holušová na hudebníka, jenž před dvěma lety získal Grammy za album Twice As Tall a na plakátu letošního ročníku je vedle OneRepublic a Macklemora zapsán největším písmem. Do Ostravy přijede s devatenáctičlennou kapelou.

„Poprvé bude v Česku i Gilberto Gil, hvězda první velikosti z Brazílie. Tato ikona sem zavítá na svém posledním turné, protože je legendou i věkem,“ vypíchla Holušová další jméno z programu nejrozsáhlejšího ročníku v historii. „Scházíme se na tiskových konferencích pravidelně a asi nikdy jsem vám neřekla, že bychom za program utratili méně než rok předtím,“ komentovala dále letošní rozpočet akce, který i kvůli vysoké inflaci činí okolo 200 milionů korun. 

„Burna Boye zdůrazňujeme proto, že je globální hvězdou, ale v Česku tak známý není, takže ho chceme zdejšímu publiku víc představit,“ doplnil Zlatu Holušovou Filip Košťálek, který se na Colours of Ostrava stará o booking umělců. Pro Headliner zdůvodnil výběr dalších hlavních hvězd festivalu: „OneRepublic jsou v závěsu za Coldplay a Imagine Dragons jednou z největších poprockových kapel současnosti. Písnička v soundtracku Top Gunu je nakopla do nových výšin. Dlouhodobě produkují hity a to nás baví, protože máme rádi kapely, které dávají lidem radost,“ řekl Košťálek o americké kapele s hity jako Counting Stars či I Ain`t Worried, která zazněla ve zmíněném loňském filmovém trháku. Zpěvák Ryan Tedder se svými kolegy se do Česka vrací po roce, loni OneRepublic vystoupili v pražské O2 areně.

„Macklemora jsem zase viděl loni na mnichovském festivalu Superbloom. Příliš rapperů na Colours nemíváme, ale on nás naprosto dostal. Má neskutečné charisma a příběh a má za sebou i skvělou kapelu. Dělá show, o které si myslím, že také udělá radost mnoha lidem,“ věří Košťálek.

„Každý rok se nám tam taková kapela objeví, měli jsme Imagine Dragons nebo třeba Kyga,“ odpovídá na otázku, zda jsou právě OneRepublic podle něj tím, koho návštěvníci Colours jako headlinera festivalu ocení. Upozorňuje zároveň, že Colours jsou tradičně daleko pestřejší. „Samozřejmě se dívám na historii Colours, bavíme se se Zlatou, která celý festival dvacet let buduje a vidíme, že hudba se vyvíjí a spolu s ní i dramaturgie. Věřím, že si festival užijí opravdu všichni, protože jak je zvykem, na prvních řádcích plakátu je jen špička ledovce. Podstatná část Colours se odehrává na menších scénách.“

Návštěvníci festivalu se mohou dále těšit například na bývalého člena One Direction Nialla Horana, anglické hudebníky Jacoba Colliera a Toma Grennana, jejich krajany Sleaford Mods (rozhovor pro Headliner čtěte zde), australského pianistu Luka Howarda, jenž se spojí s aboridžinským zpěvákem Grantem Ngulmyia Nundhirribalym a mnoho dalších muzikantů z celého světa. Celkem letos vystoupí téměř sedmdesát zahraničních interpretů z třiceti zemí. Z těch domácích to budou mimo jiné Ewa Farna či Ben Cristovao.

Festival tradičně doprovodí bohatý divadelní program a šestý ročník mezinárodního diskuzního fóra Meltingpot, jehož hlavní téma je letos dlouhověkost. Jednou z novinek je Cacao Stage, která má připomenout atmosféru Střední Ameriky. Konat se na ní budou nejen koncerty, ale i taneční a pohybové workshopy. Návštěvníci musí počítat s tím, že Colours of Ostrava jsou letos poprvé bezhotovostní, platit bude možné pouze platebními kartami, chytrými telefony či hodinkami.