Obrázek k článku Čerstvé (z)boží - Sergeant Jammer v novém singlu našli vášeň k synťákům
| Marek Reinoha

Čerstvé (z)boží - Sergeant Jammer v novém singlu našli vášeň k synťákům

Pražská indie-popová kapela Sergeant Jammer se na tuzemské scéně pohybuje kolem tří let, přesto však zatím vydala pouze tři singly. Ten poslední V60 boi představuje zásadní zvukový posun.

Kapelu tvoří frontman a zpěvák Lukáš Kostka, baskytarista Miroslav Daněk, klávesista Lukáš Foltýn a bubeník Martin Nouza a na předcházejících dvou singlech se prezentovali jako ryzí kytarovka. Na novince však dominují synťáky.

Sound nového singlu může připomínat kapely jako The 1975 nebo MGMT a evokovat atmosféru soundtracku k seriálu Stranger Things. A jak mi řekl Lukáš Kostka, tak díky zázemí studia producenta Borise Carloffa mohli pracovat s širokou paletou zvuků a například i se starými analogovými synťáky či drum mašinami. Na nahrávce tedy nechybí třeba nejvýraznější synťáky osmdesátek jako Prophet či Moog.

Boris Carloff však Seržantům neposkytl jen studio, ale singl i produkoval. ‚‚Potom co jsme si sami ve studiu udělali demo nahrávku, tak jsme se sešli s Borisem. Z toho máme vždycky největší radost, protože máme v hlavě spoustu nápadů a díky jeho zkušenostem nestačíme ani kolikrát doříct, jakou máme představu a on už to dělá,‘‘ popisuje spolupráci Lukáš Kostka. Zvukový podpis singlu kapela podtrhla uchem držitele ceny Grammy Johna Davise, který spolupracoval například na nahrávkách Foals nebo Lany Del Rey, a který jim nový singl masteroval.

V současné době si kapela pořídila novou zkušebnu, tvoří nový materiál a učí se pracovat s novými prostředky a slibuje, že tvořený materiály někdy shrne nějakým déle hrajícím konceptem. A jak naznačuje singl V60 boi, tak by ten nový materiál mohl být zajímavý.

Instagram: https://www.instagram.com/sergeantjammer/
Facebook: https://www.facebook.com/sergeantjammer