Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: emotionally spoonfed servírují charisma po lžičkách
| Vojtěch Tkáč | Foto: Space Session, @ayaalhomsiprokicf

Čerstvé (z)boží: emotionally spoonfed servírují charisma po lžičkách

Kdyby měla vzniknout hudební výpověď české generace Z, ideálním adeptem na její realizaci by byla dvojice emotionally spoonfed. Oliver a Miky natáčejí DIY lovesongy, kterým nechybí emoční hloubka, sex-appeal ani minimalistické beaty.

Oba jsou ještě teenageři a poznali se během studia na střední v Praze. „Hned ten den jsme stihli nahrát demo songy ve školním hudebním studiu, které pravděpodobně světlo světa nikdy nespatří. Ale pomohly nám k tomu, abychom zjistili, že nás oba baví experimentální tvorba,“ říká Oliver, který hraje na baskytaru nebo piano. K rozhodnutí pro založení emotionally spoonfed tak vlastně stačila jedna stejnojmenná skladba, kterou duo loni vydalo jako jeden ze svých prvních singlů. „Trávili jsme dlouhé dny ve studiu a ke konci session si Oliver sedl za piano, začal hrát akordy a slova přišla přirozeně. Zapnul jsem záznamník a celé jsme to nahráli. Tu nahrávku jsme poslouchali pořád dokola a rozhodli jsme, že založíme kapelu,“ dodává zpěvák a rapper Miky.

Ve zvuku emotionally spoonfed se propojují prvky indiepopu, rapu i chillwave elektroniky. Jejich skladby by mohly z fleku figurovat ve světových Spotify playlistech lo-fi emotivních písniček pro deštivé večery. „Songy tvoříme nezávisle a spontánním způsobem. Snažíme se experimentovat s čímkoliv, co nás napadne a při tom se nedržet žádné osnovy," vysvětluje Oliver. Navzdory nízkému věku hudebníci nepostrádají přirozené charisma a přesvědčivost

Ačkoliv mají venku zatím jen šest singlů, stihli už se dostat do hitparády Velká sedma na Radiu 1 nebo soutěže Startér na Radiu Wave. Pomalu dávají dohromady první ucelenou nahrávku o více skladbách. Nebrání se spolupráci s labelem, chtějí si však udržet nezávislý DIY přístup. „Aktuálně si všechno děláme sami. Někdy je to těžké, ale je v tom určitá svoboda, která nás inspiruje k tomu posouvat se dál,“ uzavírá Miky, který brzy oslaví dvacáté narozeniny.

foto:@ayaalhomsiprokicf