Obrázek k článku Rap nejsou jen gangsteři. Arrested Developement vzbudili rozruch po svém
| Petra Divoká | Foto: Lucerna Music Bar

Rap nejsou jen gangsteři. Arrested Developement vzbudili rozruch po svém

Vstup na hudební scénu přesně před třemi dekádami ovládli mistrovsky. Jejich první album uspělo, i když se nevezlo na tehdejších trendech, a zanechalo výraznou stopu. Že ale nežijí jen z minulosti, ukáží 11. května v Lucerna Music Baru.

Kapela měla původně přijet už před dvěma lety, v době vydání své aktuální desky For the Fkn Love. Známe okolnosti ale způsobily, že se jí dočkáme až na kulaté výročí debutu nazvaného 3 Years, 5 Months and 2 Days in the Life of... Časový údaj v jejím názvu napovídá, jak dlouho Arrested Developement tehdy trvalo získat nahrávací smlouvu. Když se jim to povedlo, vydali album, které se svou povahou postavilo čelem proti tehdy silnému gangsta rapu – ve stejný rok například vydal Dr. Dre svou vlivnou debutovou desku The Chronic.

Arrested Developement se zrodili na konci osmdesátých let, v době, kdy si tehdy dvacetiletý Todd Thomas ještě něřikal Speech ale DJ Peach. Spojil se s DJ Headlinerem a kolem sebe nabalili proměňující se kolektiv muzikantů, který se ovšem přes počáteční úspěch v roce 1996 na čtyři roky rozpadl. Už za první album, o kterém například časopis Entertainment Weekly psal, že zní radostně, a chválil, že umí být politické a vřelé a přístupné zároveň, ale kapela získala dvě ceny Grammy. Jako první hiphopová skupina zvítězila v kategorii „Nejlepší nový umělec“ a skladba Tennessee vyhrála „Nejlepší rapový výkon dvojice nebo skupiny“ roku. Podle Rokenrolové síně slávy je též jednou z pěti set skladeb, které formovaly rokenrol. Časopis Rolling Stone vyhlásil Arrested Develepoment kapelou roku 1992.

Od té doby platí tato skupina, která se po čtyřleté pauze pod vedením Speeche obnovila v roce 2000, za legendu žánru a je dodnes důležitým mluvčím za lidská práva, mír, rovnoprávnost a charitu všude tam, kde je to třeba. Společně s The Black Eyed Peas například vystupovali na Mírovém koncertě v Jeruzalémě, v rodišti Nelsona Mandely nebo třeba v ženské věznici v Kalifornii. Výtěžek jejich dalšího globálního hitu, skladb Mr Wendal, zase věnovali na podporu lidí bez domova. I když se hudební mainstream v rapu divá trochu jiným směrem, autentické podání a hluboká lidská témata, kterým se věnují, jsou klenotem alternativní hiphopové scény.